Trimmeriä käynnistettäessä rikastinta käytettäessä on sitä käännettävä varovasti, jotta muovinen rikastin ei murru. Katso kuvaa.


Isomman trimmerin käyttöä voi keventää käyttämällä valjaita. Mikäli trimmerin käyttö tuntuu raskaalta valjaat keventävät huomattavasti käyttöä. Säädä valjaan pituus sopivaksi ja lukitse se trimmerin varressa olevaan ripustuspisteeseen.

         
Trimmereitä käytön jälkeen puhdistettaessa puhdistus suoritetaan pelkästään harjaamalla. Huomioikaa myös puhdistaessanne trimmereitä niitä ei saa käännellä. Trimmeri on pidettävä puhdistuksen ajan kuvan mukaisessa perusasennossa.Trimmerin kääntely aiheuttaa öljyn valumisen palotilaan.  Trimmereitä käytettäessä muistakaa suojata silmänne.

Trimmerissä käytössä oleva uusi pää on käsin säädettävä. Kun leikkaussiimaan tarvitaan pidennystä keskiötä on aukaistava, jonka jälkeen leikkaussiimaa voi käsin vetää pidemmäksi.

Koneiden puhdistus

Ruohonleikkurit ja trimmerit on puhdistettava heti käytön jälkeen. Ruohonleikkurit on ehdottomasti puhdistettava siihen varatulla telineellä. Ruohonleikkureita ei saa puhdistaa omalla palstalla, koska moottoroiden öljyjärjestelmä voi rikkoontua.

Ruohonleikkurin puhdistus
                                 
Trimmerin puhdistus


Soran ja mullan seulonta

Palsta-alueella on viljelijöiden käytössä seula, jolla voi suorittaa soran seulontaa hienorakeisemmaksi. Seula käy myös mullan seulontaan.

Espanjansiruetanaa palsta-alueella

Toimelan palsta-alueelta on löytynyt haitallista vieraslajia espanjansiruetanaa. Nämä etanat tulee kerätä ja tappaa, jotta ne eivät lisääntyisi enempää. Kuolleet etanat viedään pois palsta-alueelta. Espanjansiruetana kasvaa 7-14 cm pituiseksi. Sen väritys on hyvin vaihteleva, yleispiirteenä on värien likaisuus. Suomen yksilöt ovat olleet likaisen oranssinpunaruskeita ja niiltä ovat useimmiten puuttuneet sivujuovat (ks. kuva). Yksilöt voivat olla myös harmaan vihertäviä, jolloin niillä on usein tumma sivujuova ja kilvellä lyyramainen kuvio. Anturan alapinta on valkea ja lima jokseenkin väritöntä.

Espanjansiruetanat kerätään ja tapetaan. Keräämistä voi tehostaa laittamalla maahan kosteutta kerääviä lautoja, joiden alle etanat kerääntyvät. Etanan voi tappaa esimerkiksi katkaisemalla etana kahtia lapiolla. Kuolleet etanat on syytä laittaa suljettuun jäteastiaan ja viedään pois palsta-aluuelta, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereilleen.

Nurmikko sekä ojien ja teiden pientareet kannattaa leikata mataliksi. Näin etanat eivät löydä suojaa kuivumista vastaan.

Etana-ansa

Pensaiden leikkaus

Syksyllä marjapensaista leikataan vanhimmat oksat pois, jotta seuraavalla kasvukaudella uudet oksat saavat valoa ja ilmaa. Myös muut heikot ja lahonneet oksat poistetaan. Lisäksi liikaa ulos pensaasta kasvaneet oksistot poistetaan. Vanhat ja turhat oksat leikataan tyvestä raivaussaksilla. Kasvussa olevista pensaista voi tarvittaessa poistaa kolmanneksen vanhimmista oksista, jotta varmistetaan seuraavan satokauden marjasadon onnistuminen. Marjapensaat leikataan sadonkorjuun jälkeen tai kevättalvella.
Leikatut oksat jätetään omalle palstalle kuivumaan. Oksien kuivuttua oksat voi kottikärryllä siirtää haketettaviksi. Tuoreet lehdet oksistossa tukkivat hakettimen, joka voi vaurioittaa haketinta. 

Äkämäpunkit mustaherukkapensaissa

Lisätietoa äkämäpunkeista tästä

Oksien ja risujen haketus

Viljelijät ovat velvollisia hakettamaan puuvartiset oksat käytettäväksi oman palstan kompostissa muiden kasvijätteiden kanssa. Haketettava materiaali on tarkistettava ennen haketusta. Oksista on poistettava kaikki metalli naulat ja rautalanka, jotka aiheuttavat hakettimen rikkoontumisen. 
               


Kun viljelijä hakettaa oksat saman tien, palsta-alueelle ei synny epämääräisiä kasoja. Hakettimen käyttöopastusta voi kysyä hallituksen jäseniltä. 
               Viljelijän on vietävä omat hakkeensa omalle palstalleen.
Maatumattomat roskat jokainen viljelijä hoitaa itse palsta-alueelta pois. 

Paksut oksat 

Paksut marjapensaiden oksat eivät kuulu hakettaviksi vaan ne sahataan lyhyiksi ja  toimitetaan puupinoon.


Syystyöt

Maan kääntämisen yhteydessä poista rikkaruohojen juuret.


Kunnosta, avaa ja ruoppaa omaa palstaa kiertävät ojat. 
Suojaa kasvit ja kukat tuoreella lehtikatteella.
Palstan jyrsintä

Jyrsittävä palsta on käännettävä lapiolla (pieni ala kerralla) syksyisin, jotta palsta voidaan jyrsiä koneella seuraavana keväänä.
Mikäli palsta on ympäröity aidalla niin yksi sivu aidasta on hyvä olla täysin avattava, jotta koneellinen jyrsimen käyttö on sujuvaa.

Teltan pystytys 

Toriteltan pystytyksessä ota esiin ensin nurkkajalat. Nurkkajalkoja on yhteensä 8 kappaletta, joista muodostuu kaksi pituudeltaan eri mittaista nurkkajalkaparia.

lähde: http://www.mikkelinjoretuote.fi/

Salaojan rakenneleikkaus

Mehiäispesät Toimelan palsta-alueella

Toimelan palsta-alueelle on sijoitettu Stadin Tarhaajat ja Hunajafrendit ry:n
toimesta palsta-alueelle kaksi mehiläispesää. Huomioitavaa on, että mehiläinen ja kimalainen pistävät ihmistä yleensä vain puolustaessaan pesäänsä. Lisätietoa mehiläisistä ja muista hyönteisistä blogistaMuurinpohjalettujen paistaminen