Säiliössä on käytössä ns. mittatikku, joka näkyy oheisessa kuvassa. Mittatikun noustessa niin, että näkyviin tulee vaalea merkkiväri, on tärkeää tilata säiliön tyhjennys ettei säiliö ala tulvimaan. Syksyisin WC:den käytön päättyessä on säiliö tyhjennettävä, jottei se jäädy ja halkea.


Palstoja ympäröivien ojien hoito-ohjeet


Jotta saamme vedet johdettua alueelta mereen, täytyy jokaisen tehdä oma osansa yhdessä palstanaapurin kanssa ja pitää palstoja ympäröivät ojat auki ja siistinä.

Talkoissa keväällä ja syksyllä hoidetaan yhteisillä alueilla olevat ojat kuntoon. Palstojen haltijat hoitavat palstoja ympäröivät ojat heti keväästä alkaen.Jotta vesi virtaisi tasaisesti pois alueelta, pidetään ojien reunat lapiolla leikkaamalla siistinä ja pohja tasaisena. Siimauksen ja nurmikonleikkuujätteet poistetaan, etteivät ne jää tukkimaan virtausta.Ojat eivät saa olla liian syviä, ettei vesi jää seisomaan. Ojien pohjaa voi tasata käytetyllä hiekoitussepelillä, jota yritetään saada keväällä. Neuvoja saa tarvittaessa hallituksen jäseniltä.

Huom. Hiekan seassa olevat roskat eritellään sekäjätteeseen ja jokainen vie ne esim.omaan sekajäteastiaan.

Roskat alueellamme

Jokainen tietää, mihin muovi päätyy nykyään - mereen mikropartikkeleiksi ja edelleen ruokakalojen mukana omaan elimistöömme.
Siksi jokainen voi tehdä oman osansa ja kerätä jätteet mukaansa ja viedä ne oman taloyhtiön sekajäteastiaan.

Harrastamme luomuviljelyä ja pidämme jokainen huolta alueemme siisteydestä!

Hallitus tulee kiinnittämään huomiota tulevalla viljelykaudella ojien hoitoon ja yleiseen siisteyteen palstoilla.

Trimmereiden käyttö


Trimmeriä käynnistettäessä rikastinta käytettäessä on sitä käännettävä varovasti, jotta muovinen rikastin ei murru. Katso kuvaa. Isomman trimmerin käyttöä voi keventää käyttämällä valjaita. Mikäli trimmerin käyttö tuntuu raskaalta valjaat keventävät huomattavasti käyttöä. Säädä valjaan pituus sopivaksi ja lukitse se trimmerin varressa olevaan ripustuspisteeseen. Trimmereitä käytön jälkeen puhdistettaessa puhdistus suoritetaan pelkästään harjaamalla. Huomioikaa myös puhdistaessanne trimmereitä niitä ei saa käännellä. Trimmeri on pidettävä puhdistuksen ajan kuvan mukaisessa perusasennossa. Trimmerin kääntely aiheuttaa öljyn valumisen palotilaan. Trimmereitä käytettäessä muistakaa suojata silmänne. Trimmerissä käytössä oleva uusi pää on käsin säädettävä. Kun leikkaussiimaan tarvitaan pidennystä keskiötä on aukaistava, jonka jälkeen leikkaussiimaa voi käsin vetää pidemmäksi. Ruohonleikkurit ja trimmerit on puhdistettava heti käytön jälkeen. Ruohonleikkurit on ehdottomasti puhdistettava siihen varatulla telineellä. Ruohonleikkureita ei saa puhdistaa omalla palstalla, koska moottoroiden öljyjärjestelmä voi rikkoontua

Isomman trimmerin käyttöä voi keventää käyttämällä valjaita. Mikäli trimmerin käyttö tuntuu raskaalta valjaat keventävät huomattavasti käyttöä. Säädä valjaan pituus sopivaksi ja lukitse se trimmerin varressa olevaan ripustuspisteeseen.Trimmereitä käytön jälkeen puhdistettaessa puhdistus suoritetaan pelkästään harjaamalla. Huomioikaa myös puhdistaessanne trimmereitä niitä ei saa käännellä. Trimmeri on pidettävä puhdistuksen ajan kuvan mukaisessa perusasennossa.

Trimmerin kääntely aiheuttaa öljyn valumisen palotilaan. Trimmereitä käytettäessä muistakaa suojata silmänne.

Yhdessä trimmerissä käytössä oleva uusi pää on käsin säädettävä. Kun leikkaussiimaan tarvitaan pidennystä keskiötä on aukaistava, jonka jälkeen leikkaussiimaa voi käsin vetää pidemmäksi.Koneiden puhdistus

Ruohonleikkurit ja trimmerit on puhdistettava heti käytön jälkeen. Ruohonleikkurit on ehdottomasti puhdistettava siihen varatulla telineellä. Ruohonleikkureita ei saa puhdistaa omalla palstalla, koska moottoroiden öljyjärjestelmä voi rikkoontua.Ruohonleikkurin puhdistus

Trimmerin puhdistus Ruohonleikkureihin ja trimmereihin on käytössä sama polttoaine. Polttoainetta koneisiin tankatessa käyttäkää pientä punaista kaadinta, jolla polttoaineen käsittely on kevyempää.

Trimmereihin ja ruohonleikkureihin pottoainetta tankattaessa muistakaa myös kiertää bensäiliöiden korkit tiukasti kiinni, sillä tankki ilman korkkia on turvallisuusriski!


Soran ja mullan seulonta


Palsta-alueella on viljelijöiden käytössä seula, jolla voi suorittaa soran seulontaa hienorakeisemmaksi. Seula käy myös mullan seulontaan.


Espanjansiruetanaa palsta-alueella


Toimelan palsta-alueelta on löytynyt haitallista vieraslajia espanjansiruetanaa. Nämä etanat tulee kerätä ja tappaa, jotta ne eivät lisääntyisi enempää. Kuolleet etanat viedään pois palsta-alueelta. Espanjansiruetana kasvaa 7-14 cm pituiseksi. Sen väritys on hyvin vaihteleva, yleispiirteenä on värien likaisuus. Suomen yksilöt ovat olleet likaisen oranssinpunaruskeita ja niiltä ovat useimmiten puuttuneet sivujuovat (ks. kuva). Yksilöt voivat olla myös harmaan vihertäviä, jolloin niillä on usein tumma sivujuova ja kilvellä lyyramainen kuvio. Anturan alapinta on valkea ja lima jokseenkin väritöntä.


Espanjansiruetanat kerätään ja tapetaan. Keräämistä voi tehostaa laittamalla maahan kosteutta kerääviä lautoja, joiden alle etanat kerääntyvät. Etanan voi tappaa esimerkiksi katkaisemalla etana kahtia lapiolla. Kuolleet etanat on syytä laittaa suljettuun jäteastiaan ja viedään pois palsta-aluuelta, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereilleen.

Nurmikko sekä ojien ja teiden pientareet kannattaa leikata mataliksi. Näin etanat eivät löydä suojaa kuivumista vastaan.


Etana-ansa


Pensaiden leikkaus


Syksyllä marjapensaista leikataan vanhimmat oksat pois, jotta seuraavalla kasvukaudella uudet oksat saavat valoa ja ilmaa. Myös muut heikot ja lahonneet oksat poistetaan. Lisäksi liikaa ulos pensaasta kasvaneet oksistot poistetaan. Vanhat ja turhat oksat leikataan tyvestä raivaussaksilla. Kasvussa olevista pensaista voi tarvittaessa poistaa kolmanneksen vanhimmista oksista, jotta varmistetaan seuraavan satokauden marjasadon onnistuminen. Marjapensaat leikataan sadonkorjuun jälkeen tai kevättalvella.

Leikatut oksat jätetään omalle palstalle kuivumaan. Oksien kuivuttua oksat voi kottikärryllä siirtää haketettaviksi. Tuoreet lehdet oksistossa tukkivat hakettimen, joka voi vaurioittaa haketinta.

Äkämäpunkit mustaherukkapensaissa

Lisätietoa äkämäpunkeistaOksien ja risujen haketus


Viljelijät ovat velvollisia hakettamaan puuvartiset oksat käytettäväksi oman palstan kompostissa muiden kasvijätteiden kanssa. Haketettava materiaali on tarkistettava ennen haketusta. Oksista on poistettava kaikki metalli naulat ja rautalanka, jotka aiheuttavat hakettimen rikkoontumisen.

Lisäksi on huomioitava ettei haketin kaadu, sillä se aiheuttaa hakettimen rikkoontumisen.

Kun viljelijä hakettaa oksat saman tien, palsta-alueelle ei synny epämääräisiä kasoja. Hakettimen käyttöopastusta voi kysyä hallituksen jäseniltä.


Viljelijän on vietävä omat hakkeensa omalle palstalleen.


Maatumattomat roskat jokainen viljelijä hoitaa itse palsta-alueelta pois.

Paksut oksat

Paksut marjapensaiden oksat eivät kuulu hakettaviksi vaan ne sahataan lyhyiksi ja toimitetaan puupinoon.


Syystyöt

Maan kääntämisen yhteydessä poista rikkaruohojen juuret.

Kunnosta, avaa ja ruoppaa omaa palstaa kiertävät ojat.

Suojaa kasvit ja kukat tuoreella lehtikatteella.

Palstan jyrsintä

Jyrsittävä palsta on käännettävä lapiolla (pieni ala kerralla) syksyisin, jotta palsta voidaan jyrsiä koneella seuraavana keväänä.

Mikäli palsta on ympäröity aidalla niin yksi sivu aidasta on hyvä olla täysin avattava, jotta koneellinen jyrsimen käyttö on sujuvaa.


Kellarin lukko

Paina lukon sankaa alaspäin lukkoa avatessa ja sulkiessa (kts kuva), jolloin lukko avautuu ja sulkeutuu kevyesti.


Kellarin käyttö

Kellariin vietävät tuotteet on puhdistettava mullasta ja kuivatettava omalla palstalla ennen kellariin vientiä. Naattien vienti kellariin on ehdottamasti kielletty, jotta vältytään etanoiden ja homeen siirtyminen kellaritiloihin.

Kellarissa varastoitavia juureksia ei saa pestä vedellä.

Kellarissa varastoitavat tuotteet sijoitettava puu-tai muovilaatikoihin.


Pikateltan pystytys

Pikateltan pystytyksessä ota esiin ensin runkorakenne. Tämän jälkeen levitä telttamateriaali runkorakenteen päälle ja mekanismin voi levittää täyteen mittaan ja nostaa ylös.


Toriteltan pystytyksessä ota esiin ensin nurkkajalat. Nurkkajalkoja on yhteensä 8 kappaletta, joista muodostuu kaksi pituudeltaan eri mittaista nurkkajalkaparia.

lähde: http://www.mikkelinjoretuote.fi/


Salaojan rakenneleikkaus


Mehiäispesät Toimelan palsta-alueella

Toimelan palsta-alueelle on sijoitettu Stadin Tarhaajat ja Hunajafrendit ry:n

toimesta palsta-alueelle kaksi mehiläispesää. Huomioitavaa on, että mehiläinen ja kimalainen pistävät ihmistä yleensä vain puolustaessaan pesäänsä. Lisätietoa mehiläisistä ja muista hyönteisistä blogista.

Muurinpohjalettujen paistaminenMuurinpohjalettujen paistaminen