Pensaiden hoito

Pensaiden hoito

Kitke pensaiden alustat koko oksiston alueelta heti keväällä, kun ensimmäiset rikkaruohot tulevat näkyviin. Muokkaa maan pintaa, että saat mahdolliset vuohenputken ja juolavehnän juuret edes osaksi pois. Käytä muokkaukseen mieluummin talikkoa kuin pientä sormiharaa.

Kitkemisen jälkeen kata koko pensasalue, laita katetta reilusti, vähintään 10 cm:n kerros. Lehtikate estää siemenrikkaruohoja leviämästä ja toimii samalla maanparannusaineena.

Hyvää ja ilmaista lehtikatetta saat yhdistyksen lehtikasoista. Lehdet on tuotu puistoalueelta, joten seassa on usein muovi- ym. roskaa. Lastia kootessasi poimi roskat pois muovisäkkeihin, joita on kasojen ympärillä siellä täällä. Jos löydät kasasta valkoisia, pieniä styrox-palloja muistuttavia siruetanan munia, kerää ne pois ja vie sekajätteeseen esim. muovipussissa.

Marjapensaat eivät paljon lannoitteita tarvitse. Mutta jos olet joku kevät tekemässä perusteellisempaa kitkentää, niin sen jälkeen pintamaahan voi helposti sekoittaa lannoitetta tai kalkkia maahan koko oksiston alueelle. Lannoittamisen jälkeen maa kastellaan ja sitten levitetään se kate.

Kesän aikana napsaise maan pinnasta pois kaikki rikkaruohot, mitä huomaat.

Parin kevään jälkeen kitkemistä ei enää tarvitse tehdä, sillä rikkaruohoja ei juuri ole. Silloin riittää, että satunnaiset rikkaruohot kesällä napsaistaan pois. Mahdollisen lannoituksen ja lehtikatteen laiton voi silloin hoitaa jo syksyllä.

Pensaiden leikkaus

Jos marjapensaita on tarvetta leikata, leikkaus tehdään sadonkorjuun jälkeen tai kevättalvella. Pääosin oksat leikataan raivaussaksilla tyvestä saakka kokonaan pois.

Leikkauksia tehdään vain tarpeen mukaan. Tavallisimmin leikkaustarvetta on silloin, jos on kuivuneita, maata pitkin kasvavia oksia tai oksat ulottuvat käytäville, tai jos pensasta halutaan harventaa. Myös vanhoja, naavoittuneita oksia voi poistaa esim. mustaherukalla tai karviaisella ja näin uudistaa kasvua.

Paksut marjapensaiden oksien tyviosat sahataan lyhyiksi ja viedään yhdistyksen puupinoon. Pienemmät oksat ja risut, alle 2 cm halkaisijaltaan, sopivat haketettaviksi.

Jos pensas halutaan kokonaan poistaa, juurakko kaivetaan ylös rautakankea apuna käyttäen. Omalta palstaltaan kaivamansa juurakot jokainen hoitaa pois palsta-alueelta,

Oksien ja risujen haketus

Leikatut oksat voi hakettaa, ja sitä varten yhdistyksellä on haketin.

Jokainen hakettaa omat oksansa.

Leikatut oksat jätetään ensin kuivumaan omalle palstalle, ei kasata haketusalueelle.

Vasta oksien kuivuttua oksat voi viedä haketettavaksi. Tuoreet lehdet oksistossa tukkivat hakettimen.

Hake käytetään omalla palstalla. Se on hyvää katetta esim. pensaiden juurilla tai käytävillä.

Hakettimen käyttöopastusta voi kysyä hallituksen jäseniltä.

Äkämäpunkit mustaherukkapensaissa

Kevättalvella maalis-huhtikuussa mustaherukkapensaiden silmut tarkistetaan äkämäpunkkien poistamiseksi. Äkämäpunkkien sisältämät silmut ovat muita silmuja suurempia ja pallomaisia.

Kevään aikana punkit kulkevat tuulen mukana kymmeniä metrejä ja levittäytyvät palstan lähialueen pensaisiin. Poista punkkisilmut ajoissa äläkä anna tuholaisten levitä palsta-alueella!

Jos vioittuneita silmuja on vain muutama, poimi silmut mukaasi ja hävitä kotona. Silmuja ei saa heittää maahan.

Jos turvonneita silmuja on paljon, poista pensas ja vie oksat ja juurakko pois palsta-alueelta.

Älä istuta uutta mustaherukkapensasta samaan kohtaan muutamiin vuosiin.

Lisätietoa äkämäpunkeista